247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Floor en Marlou pakken de vaatwasser in

Deel dit verhaal

Vriendinnen & vrijwilligers

10 vragen aan Floor en Marlou

Van studiegenoten naar vriendinnen, huisgenoten én vrijwilligers in het Ronald McDonald Huis. Floor (23) en Marlou (22) draaien eens in de twee weken een vrijwilligersdienst: “Je kan op een makkelijke manier iets betekenen voor een ander. Als vriendinnen hebben wij een gezellige avond, maar maken we ook een verschil voor gezinnen in het Huis.” 

Floor en Marlou

1. Waarom vrijwilligerswerk in het Ronald McDonald Huis? 

“Floor en ik kennen elkaar van de bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een studiegenoot deelde in een Facebookgroep van de studie dat zij stopte met haar vrijwilligerswerk in Huis Emma Amsterdam, en dat er vaak nieuwe vrijwilligers worden gezocht. Het sprak me aan en ik vroeg Floor of zij het ook leuk vond. Ik wilde het graag samen doen”, vertelt Marlou. Floor: “Ik had wel eens nagedacht over vrijwilligerswerk. Maar het moest wel iets zijn dat te combineren is met werk en studie. Iets waar je wat van opsteekt, op een plek waar je iets bij voelt. Dat voelde hier goed.” Marlou: “Vanuit onze studie hebben we interesse in de medische wereld. Die kennis is in dit vrijwilligerswerk niet nodig, maar voor ons gevoel staat dit werk dicht bij ons. Soms letterlijk dichtbij, want voor onze studie zijn we regelmatig in het AMC.” 

2. Hoe combineren jullie het vrijwilligerswerk met studeren? 

“Om de week draaien wij een dienst op donderdagavond van 19.00 tot 21.30 uur. Dat is makkelijk te combineren met onze studieroosters en andere afspraken. Donderdag is een dag waarop veel studenten willen afspreken. Wij kunnen makkelijk zeggen: ‘deze week hebben we dienst, maar volgende week kan wel!’ Dat is fijn. En zit je een keer in een drukke tentamenweek, dan kun je op een rustig moment in het Huis best je samenvatting doorlezen. Omdat de dienst eens in de twee weken is, voelt het niet als een verplichting. Als je hier vrijwilliger wil worden is er altijd wel een dienst die in jouw agenda past.” 

Floor bij de strijkmachine

3. Wat doen jullie in het Huis? 

“Alles wat we doen zorgt voor een fijn en welkom thuis voor gezinnen met een kind in het ziekenhuis. We checken gezinnen in en uit, geven soms een rondleiding, maken de bedden in de gastenkamers op als gasten uitgecheckt zijn, wassen, strijken en vouwen het linnengoed”, vertellen ze. “De strijkmachine hier is fantastisch”, lacht Floor. “En we zijn tijdens onze dienst het aanspreekpunt voor ouders en bieden een luisterend oor. In de keuken word je regelmatig even aangesproken. Soms willen ouders je dan even bedanken of willen ze hun verhaal kwijt.” 

4. Hoe voelt dat als ouders de tijd nemen om je te bedanken? 

“Eigenlijk denk ik er niet echt over na, dus elke keer als ik bezig ben en iemand komt mij bedanken dan ben ik weer verrast”, begint Marlou. “Als ik bijvoorbeeld de vaatwasser in het Huis uitruim en iemand zegt: ‘Wat fijn dat je de borden hebt opgeruimd’, dan denk ik: ‘Natuurlijk, dat is vanzelfsprekend!’ Maar voor ouders die in zo’n lastige situatie zitten, zijn het juist die kleine dingen die het verschil maken.” Floor: “Soms bellen ouders na hun verblijf nog naar het Huis om ons als vrijwilligers te bedanken. Dat het verblijf zo’n impact heeft gehad dat ouders die moeite nemen, vind ik heel bijzonder.” 

5. Wat betekent het vrijwilligerswerk voor jullie? 

“Iets doen voor een ander geeft je een breder perspectief”, zegt Floor. “En het werk geeft veel voldoening. De persoonlijke momenten met ouders vind ik speciaal. Het verbaast me wel eens. Er gebeurt zoveel in het leven van die ouders, en toch uiten ze vaak hun dankbaarheid.” Marlou: “Het zijn kleine momenten, zoals die dankbare gesprekken in de keuken, die het werk bijzonder maken voor mij.” 

Floor en Marlou maken schoon in Huis Emma

6. Zijn er ook lastige momenten in het Huis? 

"Eén specifiek moment blijft mij bij”, vertelt Marlou. “We zorgen ervoor dat gasten ingecheckt zijn en de sleutel van hun kamer opgehaald hebben, voordat de nachtvrijwilliger onze dienst overneemt. Soms bellen we daarom ouders op die in het ziekenhuis zijn om te vragen of zij nog naar het Huis komen. Tijdens zo’n belletje zei een vader: ‘Mijn kindje gaat het niet redden, dus ik hoef niet naar het Huis te komen’. En eigenlijk wist ik niets te zeggen wat de lading zou dekken. Alles wat ik kon doen was hem sterkte wensen en hem vertellen dat hij altijd welkom is wanneer het nodig is. Dat vond ik een lastig gesprek en maakte veel indruk.”  

7. Neem je zulke verhalen mee naar huis?  

Marlou: “Op de terugweg kletsen Floor en ik nog wel eens na, maar eenmaal thuis hebben we het wel losgelaten. Ik kan me voorstellen dat je als buitenstaander denkt dat het werk best heftig is, maar dat zie ik helemaal niet zo.” 

8. Heeft het werk invloed op jullie vriendschap? 

“Indirect wel”, denkt Marlou. “We hoeven niet altijd met elkaar te praten over wat we hier doen, maar het is fijn om het te kunnen delen. Als een van ons een keer niet kan, sturen we elkaar altijd een spraakbericht om te vertellen over de dienst. Floor weet dan precies wat ik bedoel. Dat deel je niet met andere vriendinnen.” Floor vult aan: “Het is een extra ding dat we samendoen, weer even een gezellige avond, waarbij we ook echt iets betekenen. Dat schept wel een band.”  

Floor en Marlou pakken de vaatwasser in

9. Raden jullie andere jongeren en studenten aan vrijwilliger te worden in een Ronald McDonald Huis? 

“Zeker!” zeggen beiden vastberaden. Floor: “Het is leuk werk, een fijne bij-bezigheid, waar je ook nog wat van opsteekt. Misschien niet eens per se van het werk zelf, maar wel wat je bijdraagt op het maatschappelijke gebied. Met het vrijwilligerswerk kan je op een makkelijke manier iets betekenen voor een ander. En het is goed te combineren met studie, werk, sport en andere activiteiten.” 

10. Is het vrijwilligerswerk voor iedereen? 

Marlou: “Je moet het wel leuk vinden om iets voor een ander te willen doen.” Floor: “Soms vragen vrienden ‘waarom niet iets waar je geld mee verdient?’ Dan denk ik: dat is niet alles in het leven.” Marlou knikt instemmend: “Je verdient er geen geld mee, maar je krijgt er juist veel andere dingen voor terug. Het is zo’n betrokken omgeving met lieve mensen die je oprecht zien en waarderen.” “En je mag met de strijkmachine werken”, grapt Floor. 

Word ook vrijwilliger